Uitslag Bezoekersenquete

Volgens bezoekers heeft Leerdam meer potentie

Het centrum van Leerdam heeft alle mogelijkheden om aantrekkelijker te worden voor bezoekers, bewoners en ondernemers. In eerdere enquêtes heeft Wijkraad Leerdam Centrum bewoners en ondernemers gevraagd hoe zij wonen en leven in het centrum ervaren en wat beter zou kunnen, nu hebben we bezoekers naar hun mening gevraagd. Onder alle inzendingen hebben we een prijs verloot.

Vanmorgen is deze uitgereikt aan mevrouw Duits uit Hei en Boeicop.

Wat heel nadrukkelijk uit de antwoorden naar voren komt, is dat het potentieel van Leerdam als prachtig historisch stadje aan de Linge nu niet volledig benut wordt. Er is behoefte aan sfeer, gezelligheid en evenementen zoals markten. De gemoedelijke gezelligheid die zo kenmerkend is voor Leerdam moet terugkomen.

AANLEIDING ENQUÊTE
Het centrum van Leerdam heeft alle mogelijkheden om aantrekkelijker te worden voor bezoekers, bewoners en ondernemers. In eerdere enquêtes heeft Wijkraad Leerdam Centrum bewoners en ondernemers gevraagd hoe zij wonen en leven in het centrum ervaren
en wat beter zou kunnen. Wij hebben vervolgens u als bezoeker vragen gesteld over hoe u de binnenstad beoordeelt; welke knel- en verbeterpunten u ziet en u gevraagd uw wensbeeld voor het centrum te beschrijven. Alle resultaten van deze drie enquêtes gebruiken wij om samen met de Gemeente een visiedocument op te stellen voor een centrumvisie die recht doet aan onze mooie historische stad.
Uw uitgebreide reacties geven gelukkig een heel compleet beeld van wat onze stad nodig heeft, met heel veel bruikbare informatie en tips die we zullen bespreken met de Gemeente Vijfheerenlanden in uw en in ons belang.

DE BELANGRIJKSTE UITKOMSTEN EN CONCLUSIES
De enquête is voornamelijk ingevuld door vrouwen (64%) in de leeftijd van 40-65 aar (48%), van binnen de kern Leerdam (68%). U woont met 1 of meer mensen (86%) en bezoekt de binnenstad 1 keer of vaker per week (76%). Vooral uw antwoorden op de open vragen geven ons een goed beeld van de positieve en negatieve punten die u tijdens uw bezoek ervaren heeft. Ook de gegeven tips zijn heel goed bruikbaar voor het op te stellen visiedocument. We zijn daar heel blij mee en nemen die zeker mee. Wat heel nadrukkelijk uit uw antwoorden naar voren komt, is dat het potentieel van Leerdam als prachtig historisch stadje aan de Linge nu niet volledig benut wordt. Er is behoefte aan
sfeer, gezelligheid en evenementen zoals markten. De gemoedelijke gezelligheid die zo kenmerkend is voor Leerdam moet terugkomen. Bijvoorbeeld door het winkelhart te vestigen rondom de Kerkstraat, Kerkplein en De Markt, die vroeger al het middelpunt van het sociale leven was. Om meer sfeer te creëren kunnen deze plekken gezellig aangekleed worden met bomen, brede stoepen, terrasjes, een podium/muziektent op het Kerkplein, mooi straatmeubilair, een openbaar toilet en een betere muziekkeuze voor de openbare luidsprekers.
Het centrum is nu slecht toegankelijk voor minder validen, zij voelen zich niet welkom en mijden daarom vaak de binnenstad. Zij hebben last van smalle, ongelijke stoepen die glad zijn bij regen en te vol staan met reclameborden. Er is grote behoefte aan een goed mobiliteitsplan, cameratoezicht en handhaving. De binnenstad is soms net een racebaan en het wandelgebied is onveilig door scooters, steps en wild rijdende bezorgers. Er is behoefte aan gratis centrum parkeren en een autovrij / autoluw winkelgebied, behalve voor toeleveranciers (op vaste tijden) en minder validen die anders onmogelijk het centrum kunnen bezoeken.
De binnenstad lijkt in snel tempo in een woonwijk te veranderen, met slecht onderhouden huurpanden, leegstand en onaantrekkelijke etalages. Leerdam is aantrekkelijk omdat er relatief veel kleine zelfstandige winkeliers zijn die alles bieden wat het internet niet biedt. Dit moet zo blijven; de goede wil van de ondernemers wordt gezien en gewaardeerd door het publiek maar het ondernemerschap zou meer gestimuleerd kunnen worden vanuit de Gemeente. Zij kan lagere huren en belastingvoordeel voor ondernemers aanbieden, zodat deze het ook vol kunnen houden in tijden dat er minder publiek komt (Corona).

DROOMBEELD
Volgens uw suggesties krijgt onze stad een binnenstad die zijn historie zichtbaar koestert: mooie, goed onderhouden gebouwen met aantrekkelijk etalages, aantrekkelijke straten zonder leegstand mooie beplanting en oude bomen in het centrum waarbij ook aandacht is voorbewegwijzering; logisch, in stijl en vooral niet te veel maar ook niet te weinig.
Wat het centrum volgens u nodig heeft is kwalitatief goede horeca en bistro’s. Het winkelaanbod zou meer gecentreerd mogen worden en meer divers van aard zijn. Een snoepwinkel, slager, bakker groentewinkel en stoffenwinkel, aangevuld met publiekstrekkers zoals een Action of Kik! zodat het winkelaanbod meer in verhouding is met het aantal shoarmazaken en telefoonwinkels. Leerdam is van oudsher een ambachtsstad. U wilt dat terugbrengen door bijvoorbeeld een meubelmaker, bierbrouwer of drukkerij in een (pop-up) pand, waar bezoekers iets kunnen zien, beleven en kopen. De stad hoeft niet te bruisen maar mag wel een levendig karakter hebben; evenementen, markten en een koopavond op vrijdag waarbij de winkeliers hun sluitingstijd op elkaar afstemmen. Een sfeervolle binnenstad waar de nadruk op ontmoeten, historie, glas en groen licht en waar verblijven en het uitgangspunt is. Waar ruimte is voor een praatje en waar elk weekend iets te beleven is.
Het centrum waar mensen elkaar kunnen en willen ontmoeten, waar ruimte is voor een praatje zonder dat je omver gereden wordt. Een plek waar je wilt zijn.

BEDANKT!
Als Wijkraad Centrum Leerdam willen wij u nogmaals hartelijk danken voor uw deelname aan het onderzoek. Suggesties en ideeën zijn altijd van harte welkom en wij houden u ook graag op de hoogte. Initiatieven vanuit de wijkraad zijn te lezen op onze facebookpagina en website. Op deze kanalen zullen wij ook updates plaatsen over de voortgang van de binnenstadvisie en onze acties. Wilt u zich ook inzetten voor het centrum? Laat het ons weten en we nodigen u (digitaal) uit voor een van onze overleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...