Veertig nieuwe geveltuintjes in de stad

Veertig nieuwe geveltuintjes in de stad

Op 15 april 2023 is er weer hard gewerkt door de bewoners en de Wijkraad om het versteende centrum van Leerdam wat meer te vergroenen. Vorig jaar deden we dit door het aanleggen van horizontale geveltuintjes, dit jaar zijn bijna 40 verticale geveltuintjes aangelegd in de Bergstraat, Noordwal en Hoogstraat. Een mooi project dat financieel mogelijk gemaakt is door de gemeente Vijfheerenlanden en het Rivierenlandfonds.

Na een hartelijk welkom door voorzitter Harry Singeling bij het afgifte punt in de Bergstraat konden de bewoners een klimplant of struik, een zak aarde en klimmaterialen voor de planten ophalen, waarna zij zelf hun tuintje gingen aanleggen.

In een aantal gevallen is deze verticale geveltuin een mooie aanvulling op de al bestaande horizontale geveltuin Na korte tijd was het resultaat al duidelijk zichtbaar. Daar waar al meer geveltuinen waren aangelegd, begonnen de straten al groen te worden. Misschien nog wel belangrijker was de hulp die buren elkaar boden en de gesprekken die de bewoners over hun tuintje voerden. Versterking van de sociale cohesie zou dit in ambtelijke termijn genoemd worden, maar je kunt het gewoon gezelligheid op straat noemen.

Het voordeel van verticale geveltuintjes is dat ze de stad kunnen vergroenen, ook als de stoep te smal is voor een horizontale geveltuin. De tuintjes zorgen niet alleen voor een decoratieve uitstraling, maar ze gaan ook hittestress in de straat tegen en kunnen zorgen voor schaduw rond je raam. Vooral op ooghoogte vangt gevelbeplanting veel fijnstof af en ze helpen de biodiversiteit van onze stad doordat ze plek en voeding voor vogels en insecten bieden.

Wat de Wijkraad betreft is deze actie voor herhaling vatbaar. Dus mocht u volgend jaar mee willen doen of een goed idee hebben, neemt u dan vooral contact met ons op via info@wijkraadleerdamcentrum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...