Wie zijn we

Wie zijn we

Wijkraad Leerdam centrum is een spreekbuis voor de inwoners in het centrum van Leerdam. We hebben als wijkraad Leerdam centrum het doel om enerzijds de ideeën vanuit de inwoners bij de Gemeente Leerdam te brengen, maar anderzijds ook initiatieven op te zetten en activiteiten te begeleiden die de leefbaarheid en gezelligheid in de binnenstad vergroten.

Harry Singeling

Harry Singeling

Mijn naam is Harry Singeling. Een paar jaar geleden met mijn vrouw vanuit IJsselstein verhuisd naar Leerdam. Het bijzonder wonen in de voormalige molen van Kon met een prachtig buitengebied op loopafstand maakte het ons gemakkelijk snel te wennen. Wonen in het centrum heeft vele voordelen, zoals alles dichtbij en OV om de hoek. 

Bij het verkennen van de buurt en het ontmoeten van nieuwe mensen kwam ik in aanraking met Wijkraad Centrum Leerdam. Als nieuwe inwoner en net gepensioneerde heeft het historische centrum mijn bijzondere aandacht. En voor je het weet word je als voormalig bedrijfskundige gevraagd mee te denken over je eigen leefomgeving.

Die uitdaging ben ik aangegaan en sinds een aantal maanden mag ik de voorzitter zijn van deze wijkraad. De belangrijke punten voor de komende tijd zijn: vergroten leefbaarheid centrum, meer groen en meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Gelukkig ben ik met het nieuwe Reilingplein. Ik hoop van harte dat de perken het goed en weelderig zullen gaan doen en het plein ook goed onderhouden zal worden.

Daarnaast ben ik heel blij dat de buurttuin op de Singel wel gerealiseerd is vorig jaar. Als je ziet wat voor leven dit brengt aan vlinders en bijen. En vooral genieten van groen. Groen maakt blij en doet wat met de mens. Uiteraard vind ik ook een autovrije Kerkstraat heel belangrijk voor beter winkelplezier en veiligheid van de binnenstad. Voor de wijkraad zet ik mij voor bovenstaande in. Daarnaast werk ik mee aan een project rondom stadstuintjes en groene verbetervoorstellen richting de gemeente.

Jolanda de Weerd

Jolanda de Weerd

Mijn naam is Jolanda de Weerd, sinds twee jaar trotse bewoonster van de Noordwal in Leerdam Centrum en werkzaam bij Politie Nederland

Ik wil mij inzetten voor een stad waarin het gemoedelijk wonen en gezellig recreëren is. Daarnaast wil ik me ook inzetten voor het behoud van ons culturele erfgoed. Helaas is er veel verloren gegaan is, zoals bijvoorbeeld de stadspoorten en het stadhuis. Daarom wil ik dat wat we nu nog aan historie hebben, gekoesterd wordt.  

Vanuit de Werkgroep Kerkstraat en Werkgroep Hoogstraat wil ik me inzetten voor een levendig centrum en streven naar een goede balans tussen wonen, winkelen en recreëren in ons centrum. 

Wim van der Leij

Wim van der Leij

Mijn naam is Wim van der Leij. Voormalig wethouder van de gemeente Leerdam en nu gepensioneerd. Al vele jaren bewoner van het Centrum van Leerdam. Ik ben stadsgids in Leerdam en rondleider op het Hofje.

Ik ben me er steeds meer bewust van dat in een kleinschalig stadje als Leerdam niet alles kan: bezoekers, bewoners, fietsers, toeristen en dan ook nog eens ruimte voor gehandicapten, uitstallingen op straat, parkerende auto’s, doorgaand autoverkeer enzovoort. Je ziet dat steeds meer binnensteden keuzes maken voor leefbaarheid, voor de historische schoonheid van de stad, voor meer groen. Daar wil ik mij voor inzetten. 

Ik zit in de werkgroep Hoogstraat en in de werkgroep Kerkstraat. Maar ook voor een groenere binnenstad wil ik mij inzetten.

Babs van der Graaf

Mijn naam is Babs van der Graaf

Ik woon al vanaf 1991 in Leerdam. Eind maart 2022 ben ik verhuisd van

buitenwijk Varsseveld naar een leuk klein appartement in het centrum van Leerdam. Dit voorjaar zag ik een artikel in Het Kontakt over geveltuintjes en ik melde me hiervoor gelijk aan. Inmiddels zit ik in het bestuur van deze leuke club. Met dit vrijwilligerswerk voel ik me meer betrokken, met wat hier leeft en wat er speelt.

Na een fietstocht vanuit Rotterdam ontdekten Frans en ik een heerlijk terras op de Zuidwal voor onze lunch. De beslissing was snel gemaakt om in Leerdam te willen wonen, zo mooi. Mijn partner Frans werkte al enkele jaren in Gorinchem en ik kon mijn werk als docent tekenen, schilderen en kalligrafie in beide plaatsen voortzetten. Dat werk heb ik vele jaren en met heel veel plezier gedaan.

We begonnen beiden met vrijwilligers werk om in contact te komen met de mensen hier. Ik heb nog veel meer werk en vrijwilligerswerk gedaan, ook enkele opleidingen, onder andere Wandelcoach. Als ondernemer was ik niet zo succesvol als met het lesgeven in het verleden. Toen mijn bedrijf ook stopte, kwam ik in aanraking met de nieuwe partij GroenLinks Vijfheerenlanden, waar ik me twee jaar voor heb ingezet. 

Na mijn verhuizing besef ik nog meer hoe mooi de binnenstad van Leerdam is. De auto had ik niet meer nodig, want ik reisde al vaak met de trein. Bovendien fiets en wandel ik graag. Een groene omgeving heeft veel voordelen. Het heeft een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt bij aan de leefbaarheid van een wijk.

Dat we een mooi aanspreekpunt voor elkaar mogen zijn en elkaar gaan inspireren.

Hendrik-Jan

Hallo, ik ben Hendrik-Jan en woon met veel plezier aan de Meent. 

Enkele jaren geleden ben ik naar Leerdam verhuisd. Daarvoor woonde ik in een vergelijkbare stadscentrum waar ik als bewoner deelgenoot was van de verandering van het centrum. Die werd door de inzet van bewoners, ondernemers en gemeente zeer levendig; een belevingsgebied en verkeerstechnisch veilig. 

Ik zie als bewoner van het centrum voor Leerdam ook een grote kans om te ontwikkelen naar een nog gezelliger en leuker belevingscentrum. Met (bijvoorbeeld) meer terrassen, leuke eet- en drinkgelegenheden en zelfstandige winkels. Het centrum is gewoon gaaf, met historie én een haven. Een van de uitdagingen die ik zie is de verkeersveiligheid in en rond het centrum. Door meer ruimte en veiligheid aan de voetganger en fietser te bieden, wordt het centrum nog meer een plek om te bezoeken. Daarbij vind ik het ook belangrijk de autogebruiker voldoende faciliteiten te bieden om dicht bij het centrum te kunnen parkeren. 

Tot ziens in het centrum van Leerdam 

Wil jij ook meedenken over een prettige woon en leefomgeving in het centrum. Schuif dan eens geheel vrijblijvend aan bij de Wijkraad en geef je op via onderstaand contactformulier?